Nieuws

16 november 2022

Stagiaire gezocht

Sinds gisteren is Gastouderopvang De Batjes een erkend leerbedrijf!

Zit jij op het VMBO of volg je een Mbo-opleiding Zorg & Welzijn (Niveau 1 of 2) en ben je nog op zoek naar een stageplek? Klik dan snel op het logo van SBB voor meer infromatie

9 mei 2023

Vandaag kregen wij post van Reiger en de Raaf! Een heel groot pakket met hele leuke spullen, namelijk… open einde speelgoed! Roan heeft het grote pakket uitgepakt, het speelgoed bekeken en toen alle kindjes wakker waren zijn we ermee gaan spelen.

Maar wat is open einde spel?
Open einde spel geeft oneindig speelplezier. Het is speelgoed zonder opgelegd spelpatroon. Doordat je van te voren geen doel stelt, geven de kinderen het zelf steeds weer een ander doel. Er worden materialen gebruikt die de fantasie van de kinderen prikkelen, materialen zonder vaste betekenis. In elke ontwikkelingsfase bedenkt het kind een andere manier om er mee te spelen. Open einde spel laat veel ruimte voor fantasie en creativiteit.

Open einde spel in belangrijk omdat het geen limieten kent. Kinderen krijgen zo de kans om te spelen zoals zij dat zelf willen en niet zoals een volwassenen wil dat het spel verloopt.

Bij De Batjes willen we open einde spel steeds meer gaan inzetten omdat het speelgoed veel voordelen heeft. Zo stimuleert het de verbeelding en het vermogen om symbolisch en abstract te kunnen denken. Dit prikkelt de intelligentie en de creativiteit. Het creatieve karakter van een open einde spel traint daarbij de cognitieve vaardigheden zoals: werkgeheugen, zelfregulatie en flexibiliteit.

Daarnaast ontwikkelen kinderen hun sociale en emotionele vaardigheden middels open einde spel. Het ‘doen alsof’ vraagt om samenwerking, empathie en oplossingsgerichtheid. Doordat de kinderen zelf het spel bepalen en daarmee ook de regels en instructies, oefen ze ook met beslissingen maken en leiding nemen.

Morgen gaan wij op bezoek bij De Speelfee zodat we de hele ochtend met open ei dd spelmateriaal kunnen spelen! Wij zijn erg nieuwsgierig en hebben er heel veel zin in.

De komende weken gaan wij aan de slag met het verzamelen van open einde spelmateriaal, het creëren van een kast waar het open einde speelgoed in kan komen te staan en natuurlijk eindeloos spelen!

Tips om open einde spel te stimuleren:

  • Integreer speelgoed met open einde op plekken waar de kinderen veel tijd doorbrengen.
  • Betrek de kinderen bij dit proces. Richt samen de plek in waar het speelgoed met een open einde komt te liggen. Plekken waar kinderen spelen of samenkomen zouden ontworpen moeten worden door kinderen.
  • Kies voor speelgoed zonder opdruk. Zo kan een auto bijvoorbeeld als vrachtwagen, schoolbus of brandweerauto dienen.
  • Bied open einde speelgoed gedoseerd aan. Zo waak je ervoor dat de kinderen niet overprikkeld raken doordat ze de situatie niet meer kunnen overzien.
  • Laat de kinderen vrij spelen met het speelgoed.  Het is niet nodig om van te voren instructies te geven over het gebruik. Zo kunnen de kinderen hun eigen fantasie gebruiken. Komen er kinderen niet tot spel? Dan kun je een suggestie geven ter inspiratie of bijvoorbeeld vragen: “Wat zouden we hiermee kunnen maken”.
  • Zet het speelgoed aantrekkelijk en overzichtelijk neer. Het is leuk om het verschillend speelgoed te combineren. Door hete bij elkaar te zetten nodigt het de kinderen uit om op onderzoek uit te gaan en te gaan spelen.

 


16 november 2022

Stagiaire gezocht

Sinds gisteren is Gastouderopvang De Batjes een erkend leerbedrijf!

Zit jij op het VMBO of volg je een Mbo-opleiding Zorg & Welzijn (Niveau 1 of 2) en ben je nog op zoek naar een stageplek? Klik dan snel op het logo van SBB voor meer informatie 


16 september 2022

Afgelopen maandag zijn we op bezoek geweest bij Zsa Zsa. Wij hebben de kippen en konijnen te eten gegeven. Er was 1 kip aan het broeden op haar eitjes, spannend!

Woensdag kreeg Rikkie een berichtje van Zsa Zsa dat de kuikentjes uit hun eitje waren gekropen. Daarom zijn we er vandaag meteen naar gaan kijken. De kuikentjes waren pas 2 dagen oud en wat waren ze klein!

De konijnen kregen van Xem en Mex een koekje en Mex heeft nog geholpen met de plantjes water geven. 


6 augustus 2022

Vandaag hebben we ”mannendag”

Vanochtend hebben we samen onze boterhammen gesmeerd, de tas ingepakt en de auto volgeladen. We zijn toen vertrokken naar Kasteelpark Born.

Hier hebben we veel dieren gezien en hebben we zelfs dieren mogen voeren! Nu zijn we lekker in de speeltuin aan het ravotten.

25 maart 2022

Let op! Gastouderopvang de Batjes heeft bijna alle plekjes gevuld. Wil je zeker zijn van een plekje? Geef me dan een belletje of laat een berichtje achter!